DIASTAZA REKTUSOV - kako jo izmeriti?

Razmik med trebušnimi mišicam ali diastazo rektusov ali diastazo trebušnih mišic (karkoli vam je bolj znano), naj bi ti izmerili že v porodnišnici, drugi ali tretji dan po porodu.

Diastaza rektusov

Če boš imela srečo, bodo do tebe prišla tudi fizioterapevtka, ki ti bodo razmik med trebušnimi mišicami preverila, ocenila tudi raztegnjenost vezivnega tkiva med njimi in ti na hitro predstavile vaje za diastazo (oz. vaje za krepitev mišic trebušne stene, tebi verjetno bolj znane kot vaje za trebuh po porodu), ki jih lahko izvajaš doma.

Vse v dobri veri, da ti pomaga.

Na žalost pa velika večina mamic v tistem trenutku še ni pripravljena na vse te informacije, saj so bolj odprte za vse tisto, kar se tiče otročka.

Še posebno mamice po prvem porodu.

Zato je zelo dobrodošlo, da si zna mamica diastazo rektusov oz. diastazo trebušnih mišic preveri tudi sama.

Kaj je diastaza rektusov, razlogi za nastanek diastaze rektusov, zakaj jo odpraviti in kako pa lahko preveriš tudi tukaj.

KAKO SI TOREJ LAHKO DIASTZAO REKTUSOM IZMERIŠ TUDI SAMA?

Vedeti moraš, da je to zgolj ocena in da diagnozo diastaze rektusov lahko postavi le zdravnik, ki te potem napoti naprej na nadaljno obravnavo k ustreznemu fizioterapevtu.

Navadno se s tem ukvarjajo fizioterapevti za zdravje žensk.

V Ljubljani takšne vrste fizioterapijo za ženske po porodu izvajajo v stari porodnišnici, le napotnici si je potrebno prej urediti in se naročiti.

No, pa začniva ...

Prek boka se uleži na hrbet.

To je najprimernejši način (prek boka), da se s čim manj bolečinami uležeš na hrbet, hkrati pa svojih trebušnih mišic ne boš prekomerno obremenjevala ter boš tako zaščitila tudi svoje medenično dno.

To je torej najbolj varen način kako preiti v ležeči položaj, še posebno v primeru, da imaš diastazo rektusov.

Takšnega načina uleganja in vstajanja se lahko naučiš v programu Aktivna Mami, ali pa že med 3 brezplačnimi vajami, ki si jih lahko prevzameš na strani www.aktivnamami.si.

Eno roko si nato podloži pod glavo.

Najprej s prsti pretipaj območje okrog popka, v liniji 2-3 centimetre pod in nad popkom.

Pri tem prste rahlo potiskaj proti notranjosti trebuha, navpično navzdol. 

Pomakni se tusi malce v stran od popka - levo in desno in tako poskušaj zatipti robove trebušnih mišic (m. rektus abdominis).

Sedaj, ko si mišice začutila, pa s pomočjo roke dvigni glavo, tako, da bodo lopatice ostale v stiku z podlago.

Dihaš lahko normalno in čim bolj enakomerno.

Velikokrat se zgodi, da mamica z dvigom glave izdihne, kar ni nič narobe, če le kasneje diha normalno in enakomerno.

Sedaj pa s prsti ponovno pretipaj območje okrog popka, v liniji od popka navzdol do sramne kosti in od popka navzgor do prsnice.

Pri tem prste rahlo potiskaš navznoter, navpično navzdol. 

IN KAJ UGOTOVIŠ S TEM MERJENJEM?

  • UGOTOVIŠ KOLIKŠEN JE RAZMIK MED TREBUŠNIMI MIŠICAMI: Ko pretipaš območje okrog popka, navzgor in navzdol, s pomočjo roke počasi dvigneš glavo in tako aktiviraš trebušne mišice. Pri tem dihaš čim bolj sproščeno. Ko so mišice aktivne, jih je lažje začutiti. Poskusi zatipati rob leve in desne strani premih trebušnih mišic in tako s pomočjo prstov oceni razmik med mišicami. Kolikšen je?
  • OCENIŠ ČVRSTOST VEZIVNEGA TKIVA MED TREBUŠNIMI MIŠICAMI: Čvrsto vezivno tkivo je zelo pomembno, saj se pomaga premim trebušnim mišicam primakniti skupaj in tako zapreti diastazo rektusov oz. razmik med njimi. Torej, pri ocenjevanju diastaze (razmika) rektusov bodi pozorna tudi, kako raztegnjeno je to vezivno tkivo med mišicami. Pozorna bodi na to, kako globoko se vdrejo prsti. Če prsti kar padej navznoter (kot da bi zdrsnili v na pol stopljeno maslo ali mehko blazino), je to znak, da je vezivno tkivo zelo ohlapno in raztegnjeno. Navadno je tudi koža na trebuhu v tem primeru bolj zgubana in povešena. Če je vezivno tkivo prekomerno raztegnjeno, bo zapiranje razmika med mišicami veliko bolj dolgotrajno, kot če bi bilo to vezivno tkivo čvrsto.

STOPNJA - VELIKOST DIASTAZE REKTUSOV:

Če je razmik torej večji od 2-eh prstov in pol ali če smo še bolj previdne od 2-eh prstov, še posebno če je močno raztegnjeno tudi vezivno tkivo, potem priporočam, da se z ginekologinjo dogovoriš, da te napoti na fizioterapijo za ženske po porodu, saj to stanje zahteva posebno obravnavo.

Navadno fizioterapevti, ki se ukvarjajo z zdravjem žensk posvetijo veliko pozornosti tudi mišicam medeničnega dna, kar res zelo priporočam - kontakt najdeš na tej povezavi.

Še posebno, če imaš težave z zadrževanjem urina ali bolečine v medeničnem obroču. 

Nekaj zapisov na to temo lahko preveriš tukaj.

Tudi če je razmik manjši od 2eh prstov, ti toplo priporočam, da pričneš z izvajanjem primernih vaj za trebušne mišice, ki so po porodu oslabljene in raztegnjene.

Zelo veliko primernih vaj boš našla v programu Aktivna mami in te ti bodo seveda pomagale zapreti diastazo rektusov.

Če ti ta rešitev ni všeč pa ti iz srca priporočam, da se potem vsaj začneš izogibati vajam, ki pa lahko stanje diastaze rektusov še poslabšajo.

Ja prav si slišala, stanje diastaze rektusov se lahko skozi čas - še posebno v času dojenja - z nepravilnim gibanjem in z izvajanjem neprimernih vaj, še poslabša

Zato sem zate spisala nasvete na temo primernih in neprimernih vaj za mamice po porodu, ki si ga prosim preberi, da s svojim ravnanjem ne boste škodila svojemu telesu, ki je v poporodnem obdobju zelo ranljivo.

Prosim preveri tudi vsebine in omogoči sebi in svojemu telesu, da na čim bolj varen način okreva

Prevzameš lahko tudi tri brezplačne vaje primerne za mamice po porodu in so po porodu super začetek za povezovanje tvojega telesa v celoto ali pa kot prvi korak za reaktivacijo svojega telesa.

PIŠI MI: Če želiš lahko podeliš z mano svojo izkušnjo. Lahko mi pišeš preko Facebooka, Instagrama ali direktno na info@aktivnamami.si

Če zanima tebe, verjetno zanima še 100 drugih žensk, ki pa si mogoče ne upajo vprašati.

Ujami svojo rutino in uživaj,

Nuša - aktivna mami

Brezplačna video vadba: 3 varne vaje, ki jih lahko izvajaš takoj po porodu!
O avtorici
Nuša Repovž
Moje ime je Nuša Repovž in pomagam mamicam po porodu spet zaživeti življenje brez bolečin, polno energije in samozavesti.
Podobni članki
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram