RAVEN TREBUH PO PORODU - kako do ravnega trebuška po porodu?

Zelo veliko mamic ni najbolj zadovoljnih s svojim trebuhom po porodu.

Tudi sama sem bila v tem.

Celotno nosečnost sem bil aktivna, počutila sem se super, poleg tega pa so mi še vsi govorili, da bom "samo" rodila in že imela raven trebuh.

Jaz sem jim slepo verjela, ker je to edino logično, kaj ne?

Rodiš in trebuha ni več.

Ja pa ja de.

Ni tako.

Ko sem se po prihodu iz porodnišnice pogledala v ogledalo, ni bilo več tiste oblike peščene ure, rebra so bila razprta in bližje sem bila sodčku kot kakšnemu six packu.

Zato res razumem mamice, ki so imele prej raven in oblikovan trebušček.

Razumem tudi tiste, ki takega trebuha prej niste imele, pa bi si ga vseeno želel zdaj, po porodu.

A prvi skupini mamic se namreč veliko bolj mudi priti nazaj v formo, nazaj v isklesano telo, ne glede na posledice, ki jih lahko pusti njihovo ravnanje.

Ne zavedajo se namreč, da poporodno telo zahteva posebno obravnavo in da navadni trebušnjaki in na primer tek - k čemur se velika večina mamic najprej zateče, ko se odločijo za oblikovanje telesa -  v tem primeru ne bodo pomagali.

Celo nasprotno.

Zavedaj se, da z navadnimi trebušnjaki in tekom povečuješ pritisk v trebušni votlini, ki ga oslabljene (globoke) trebušne mišice in vezivno tkivo med njimi, prav tako pa tudi mišice medeničnega dna, ne morajo nadzorovati.

Raztegnjeno vezivno tkivo med trebušnimi mišicami z vsakim trebušnjakom in z vsakim pretečenim metrom, popušča in razmik med premimi trebušnimi mišicami ali sixpacki se tako povečuje.

In lahko se zgodi, da bo tvoj trebušček na tak način samo še večji. 

Zato verjamem, da te bodo danes moji nasveti presenetili, saj bom s taboj delila nekaj koristnih nasvetov, ki ne vključujejo trebušnjakov in teka, ti pa vsekakor lahko pomagajo do ravnega trebuščka po porodu - na varen in primeren način.

Ti nasveti ti bodo pomagali, da boš zožila tvoj pas in se znebila nosečniškega trebuščka. 

  1. NASVET: IZMERI SI DIASTAZO REKTUSOV

Izmeri diastazo rektusov

To je razmik med premimi trebušnimi mišicami, ki se razmaknejo med nosečnostjo, s tem pa raztegnejo tudi vezivno tkivo med njimi, ki se imenuje linea alba. Če se ta raztegne preveč, ni več zmožna držati mišic skupaj, prav tako pa ne nudi več potrebne opore trebušnim organom. Ob neprimerni izbiri vaj lahko v trebušni votlini proizvedeš dodaten notranji pritisk v trebušni votlini, ki pa organe potiska navzven. To je lahko razlog, da je tvoj trebuh po porodu še vedno tak, kot da bi bila v 5. mesecu nosečnosti. Če temu ne posvetiš zadostne pozornosti, se diastaza rektusov lahko še veča, vezivno tkivo se še bolj raztegne in stanjša, organi pa lahko pogledajo navzven - se pravi da pride do tako poznane - kile ali pruha. Zato preveri še ostale zapise o diastazi rektusov, kjer boš izvedela: kako jo izmeriti, katerim vajam se izogibati in katere vaje so zate primerne.

  1. NASVET: ZADIHAJ S TREBUŠNO PREPONO

Dihanje s prepono

Ta neverjetna mišica je največkrat zanemarjena, prav tako pa je s tem zanemarjeno tudi dihanje. Dihanje je med nosečnostjo oteženo, saj je diafragma stisnjena, njeno gibanje pa je omejeno. Prav tako je dihanje v nosečenosti predvsem prsno, reberni kot se poveča in dobimo nekakšno sodčkasto obliko. Po porodu pa je priporočljivo dihanje spet zavestno spraviti v trebuh in vključiti diafragmo (več o dihanj tukaj), ki ima sedaj zopet prostor in se lahko premika navzgor in navzdol. Aktivacija te mišice ti bo tudi pomagala zmanjšati reberni kot. Že samo z dihanjem s trebušno prepono ali diafragmo, boš vplivala na: 

  • delovanje limfe, ki pomaga spirati strupe iz tvojega telesa,
  • na delovanje globoke trebušne mišice, ki je tvoj naravni steznik in ti bo pomagala zapreti razmik med trebušnimi mišicami, daje pa tudi največ opore hrbtenici in ti vraša obliko peščene ure, 
  • delovanje mišic medeničnega dna (MMD), ki se naravno gibajo z gibanjem trebušne prepone - če je tvoja telesna drža poravnana.
  1. NASVET: PREVERITE SVOJO TELESNO DRŽO

Pravilna telesna drža

Morda s svojo slabo držo ustvarjaš prekomeren notranji pritisk v trebušni votlini, ki pritiska na že tako oslabljene trebušne mišice in vezivno tkivo. Preveri kako stojiš, kako sediš, kaj se dogaja z tvojo telesno držo med dojenjem, dvigovanjem in spuščanjem otročka ... Verjemi - lepo poravnava telesa je pri izgubi nosečniškega trebuščka ključ do uspeha. Zato se aktivno in zavestno poravnaj, večkrat na dan:

  • postavi medenico v nevtralno pozicijo, kjer je vaša sramna kost poravnana s spodnjim delom reber, 
  • rame v linijo z ušesi in sproščene, 
  • vrat pa naj bo v podaljšeku hrbtenice (povleci ušesa nazaj, kot da bi prisluškovala, kaj se zadaj za tabo pogovarjajo o tebi). 

Vseskozi pa imej občutek kot da te nekdo z vrvico vleče navzgor proti stropu. Tako boš svoj trup podaljšala in nevede aktivirala globoko trebušno mišico, tvoj naravni steznik, ki daje obliko tvojemu pasu. 

  1. NASVET: OMEJITE STRES

Stres nikomur ne koristi, še najmanj pa novopečeni mamici. Nova situacija, v kateri se je kar naenkrat znašla, v kombinaciji z nespečnostjo, porušenim ravnotežjem hormonov in prilagajanjem družinskemu življenju, pa je lahko zelo stresna. Če si utrujena in izčrpana, težje prenašaš stresne situacije. In ravno dolgotrajna izpostavljenost stresu lahko začne vplivati na celotno telo - predvsem na delovanje nadledvične žleze in načne zdravje novopečene mamice. Stres pa vpliva tudi na prekomerno izločanje hormona kortizol. Ta vpliva na krvni tlak in raven krvnega sladkorja ter tako stimulira tudi tvoj apetit. Ta “stresni apetit” je največkrat razlog, da mamica poseže po hrani s "praznimi kalorijami" (čokolada, piškoti, čips, kos pice, ...). Mamici se tako začnejo nabirati maščobne oblogice, najpogosteje v predelu trebuha. Iz izkušenj pa vem, da je to zadnja stvar, ki si jo novo pečena mamica želi. 

Torej, že SAMO z dihalnimi vajami in z redno vadbo stres lahko omejiš.

Dihanje s trebušno prepono namreč umirja tudi tvoj živčni sistem.

Vadba in skrb zase pa ti daje občutek zadovoljstva in v svojem telesu se boš hitro spet počutila bolje.

Pridobivaš kondicijo, tvoje telo postaja močnejše in lažje skrbiš za svojega otročka.

Z gibanjem in redno vadbo boš zase naredila veliko koristnega, tako na fizičnem kot tudi psihičnem področju.

Kdaj točno bo torej tvoj trebuh po porodu spet raven in izklesan?

Za to ni pravila.

Vsekakor je to odvisno od delovanja hormonov pa tudi od tega koliko kilogramov si pridobila med nosečnostjo, kakšne posledice sta pustila tako nosečnost kot porod - od česar je odvisno kdaj boš lahko bolj aktivna, ali dojiš ali ne, koliko spiš, kakšna je raven stresa, tudi od tvoje prehrane in tvojega načina življenja.

Vedno moramo pogledati celotno sliko.

Torej na začetku poskusi malce pozabiti na svoj izgled in velikost trebuščka.

Pozornost usmeri na dihanje in poravnavnano telesno držo.

Daj mu čas, da se vse spet postavi na svoje mesto.

Maternica se dokaj hitro skrči iz velikosti lubenice na recimo velikost pomaranče, sedaj pa se morajo na svoje mesto postaviti še vsi organi, ki jih je med nosečnostjo maternica premaknila.

Osredotoči se najprej na to, da tvoje telo deluje kot mora, da si brez bolečin in da se v njem dobro počutiš, kljub temu, da imamo kakšen kilogramček več kot prej.

Zato sem v programu za mamice po porodu - Aktivna Mami zate pripravila paleto primernih vaj za trebuh, primerne za mamice po porodu, tudi če so rodile s carskim rezom.

Sproscena zenska

Te vaje ti bodo pomagale, da se boš v svoji koži spet počutila ZADOVOLJNO in SAMOZAVESTNO.

Daj si priložnost.

Vredna si.

In tako sploh ne boš opazila, kdaj je izginil tvoj poporodni trebušček.

Ujami svojo rutino in uživaj,

Nuša - aktivna mami

PIŠI MI: Če želiš lahko podeliš z mano svojo izkušnjo. Lahko mi pišeš preko Facebooka, Instagrama ali direktno na info@aktivnamami.si

Brezplačna video vadba: 3 varne vaje, ki jih lahko izvajaš takoj po porodu!
O avtorici
Nuša Repovž
Moje ime je Nuša Repovž in pomagam mamicam po porodu spet zaživeti življenje brez bolečin, polno energije in samozavesti.
Podobni članki
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram