Masaža brazgotine po carskem rezu

Naše telo je homogena celota in tako tudi deluje.

Že male nepravilnosti v delovanju telesa nas potihem opominjajo, da bomo morali nekaj spremeniti, vendar se na ta klic na pomoč odzovemo šele takrat, ko je ta zelo glasen oziroma so bolečine zelo močne ali pa nas to nepravilno delovanje začne omejevati v vsakodnevnem življenju.

Verjela ali ne, tudi brazgotina po carskem rezu ni tako nedolžna, kot bi si morda mislila.

Zelo pomembno je, da svojemu telesu v poporodnem obdobju pomagaš pri samozdravljenju in mu daš možnost, da se ta rana zaceli v celoti - tudi globinsko.

Zavedati se moraš, da tkivo po operacijskem posegu ni nikoli več enako, kot je bilo pred njim.

Brazgotina je sicer del procesa celjenja rane, a se na tej poti vezivna tkiva med seboj tudi zlepijo ali spojijo.

Nastanejo tako imenovane adhezije.

Kaj točno se zgodi pri carskem rezu sem zapisala tukaj.

A vseeno na hitro.

Najpogosteje kirurg/zdravnik naredi rez nad sramno kostjo, na spodnjem delu trebuha, pri tem pa prereže kar 8 slojev različnega tkiva, pomakne sečni mehur navzdol, razmakne pa tudi trebušne mišice, da si omogoči dostop do maternice, ki jo je seveda tudi potrebno prerezati, da lahko porodi otročka na Svet.

In potem v obratnem vrstenem redu sešije vse skupaj nazaj.

Ko se rana po carskem rezu celi se začnejo delati brazgotine - to smo ugotovili, da je del procesa celjenja.

Se pa v tem obdobju začne krčiti tudi maternica.

Tako pa začnejo nastajati adhezije ali bolj lajično povedano, vezivna tkiva se začnejo med seboj lepiti in spajati.

Nastane zadebeljeno, togo vlaknasto tkivo, ki pa je slabše kvalitete kot je bilo pred posegom.

Ta zlepljena tkiva torej ne omogočajo več optimalnega drsenja med njimi, kar lahko vpliva na celotno delovanja telesa.

Na nekaterih mestih bolj na drugih manj, se namreč ta tkiva zlepijo, tako pa postanejo toga in neelastične.

V takem primeru na mestu nastanka adhezije tkivo na eni strani vleče bolj kot na drugi in tako adhezije vplivajo tudi na notranje organe.

Vse to pa se čez čas lahko kaže kot omejitve pri gibanju in tudi bolečine v drugih delih telesa - čeprav se nam zdi nemogoče, da bi lahko za te bolečina bila vzrok brazgotina po carskem rezu.

Zavedati se moramš, da se pod samo brazgotino, ki je očem vidna, dogaja veliko več, kot si misliš.

Površinsko naj bi se rana po carskem rezu zacelila nekje do 8 tednov po posegu.

Celjenje rane na prvem ginekološkem pregledu preveri tu ginekolog.

Takrat zelo pogosto tudi dobite zeleno luč, da se lahko vrnete k aktivnostim, ki ste jih izvajale pred nosečnostjo.

A POZOR!

Če želiš preprečiti prekomerno zleplanje tkiv, ti priporočam, da prebereš tale >>> članek.

V njem boš izvedela kako primerno pristopiti k vadbi po carskem rezu in se izogniti morabitnim zapletom, ki jih neprimeren pristop k celjenju prinaša.

POSLEDICE ZABRAZGODINJENE RANE PO CARSKEM REZU

Zavedati se moraš, da zabrazgotinjena rana lahko vpliva na:

 • močno občutljivost in srbenje v območju brazgotine ali pa na nezmožnost občutenja predela med brazgotino in sramno kostjo,
 • delovanje spodnjega dela trebušnih mišic in posledično na zapiranje diastaze rektusov,
 • delovanje mehurja, težave z odvajanjem ter zadrževanjem urina, pa tudi na boleče spolne odnose (v primeru adhezij okoli maternic, mehurja ali celo jajcevodov),
 • prebavo, na težave z odvajanjem blata in tudi z napihnjenostjo,
 • poravnavo telesne drže, ki vpliva na bolečine v hrbtenici, najpogosteje v križu (kar je posledica napetosti tkiva v predelu brazgotine),
 • čustvene težave mamice, ki ne mora sprejeti brazgotine in svojega poporodnega telesa, kaj šele, da bi se tega dela telesa sploh dotaknila.

 

CILJ MASAŽE BRAZGOTINE PO CARSKEM REZU

Z masažo brazgotine po carskem rezu želimo sprostiti zlepljeno tkivo, plast za plastjo.

Želimo dvignit kožo, stran od spodnjega sloja in ga želimo premaknit, seveda z razlogom, da vse postane spet prožno in da bo vse delovalo tako kot mora.

S primerno masažo brazgotine po carskem rezu povečamo prekrvavljenost, tkivo pa bo na tem mestu postajalo vedno bolj prožno, mehko in gibljivo.

Z masažo torej PREPREČUJEMO, da bi bili sloji med seboj zlepljeni in da bi prišlo do vlečenja v eno ali drugo stran.

Zabrazgotinjeno tkivo z njo želimo sprostiti v vse smeri, saj si bomo le na tak način omogočili celoten obseg gibanja, kar pomeni, da naše gibanje ne bo boleče, kvaliteta življenja pa vsekakor boljša.

 

KDAJ PRISTOPITI K MASAŽI BRAZGOTINE PO CARSKEM REZU?

Masaža brazgotine po CR je priporočljiva šele, ko ti jo zdravnik pregleda in oceni, da je ta zaceljena - navadno je to po 8 tednih.

Če bo masažo izvajala stokovno usposobljena oseba, ki se na to res spozna, lahko z masažo pričneš že prej - je pa seveda vse odvisno od tega kako hitro in dobro se brazgotina celi.

Navadno mamice začutijo potrebo po masaži brazgotine nekje med 6-8 tednih.

Sama bi ti jo priporočila nekje po 12 tednu, še posebno, če jo boš izvajala sama.

Masaza brazgotine carski rez

KAKO IZVAJATI MASAŽO BRAZGOTINE PO CARSKEM REZU?

Spodaj je postopek masaže brazgotine po carskem rezu predstavljen v 5. korakih. Med koraki je lahko tudi nekaj dni ali tednov razmaka. Odvisno od tvojih občutkov, ki jih imaš ob izvajanju masaže brazgotine.

 1. KORAK: Torej, če se boš masaže lotila sama in ko se boš odločila za masažo brazgotine, začni z res nežnimi gibi in veliko občutka, z dvema prstoma. Navadno uporabimo kazalec in sredinec. Začni z nežno masažo samo okrog brazgotine, s krožnimi gibi. Najprej nad brazgotino in nato pod njo. Na začetku se ti brazgotine niti ni potrebno dotakniti. Premikaj kožo okrog nje, tako, da se počutiš varno in da pri tem ne čutiš nobenih bolečin.
 2. KORAK: Počasi se s prsti prestavi na brazgotino. Še vedno izvajaj krožne gibe z dvema prstoma. Rahlo, nežno, brez močnih pritiskov. Morda boš imela otopel občutek, morda niti ne boš dobro vedela kaj masiraš, kar je normalno. To stanje bi se moralo skozi čas popraviti. Se pravi, da bi se morala vrniti zmožnost občutenja na tem predelu. “Čudni” občutki ali zmanjšan občutek za dotik ob brazgotini lahko traja še dolgo časa po operaciji. Morda boš pod brazgotino čutila malce bolj otrdele dele, toge dele, ki v tem trenutku niso prožni. To so adhezije. Morda boš začutila tudi točke, kjer imaš občutek, kot da bi se dva dela želela zlepiti skupaj. Takšna masaža ti bo torej pomagala, da do tega ne bo prišlo oz. da boš te sloje počasi ločile med seboj. 
 3. KORAK: Začni torej res počasi in nežno s krožnimi gibi, nato levo desno - iz ene strani na drugo, diagonalno tudi po brazgotini. Ne bodi preveč agresivna. Verjetno ti bo na začetku še neudobno in ne preveč prijetno. Če pa bo preveč boleče in ti dotikanje ne bo niti malo prijetno, pa seveda lahko masažo prestaviš in z njo spet poskusiš čez kakšen dan, dva ali celo teden dni kasneje. 
 4. KORAK: Ko boš prešla točko, ko si boš rekla: "OK - takšna masaža kot sem jo izvajala do sedaj me ne boli in mi je prijetna", si pripravljena za korak naprej. Tako boš lahko začela z nežnim “valjanjem" kože. Začni spet nad brazgotino in nato pod njo. Pri tem načinu masiranja z dvema prstoma primi kožo in jo nežno privzdignite - s palcem in kazalcem - in tako nežno s prsti potuj naprej in preprijemaj kožo, kot da bi želela to gubico, ki si jo prijela, potiskati naprej in jo pripeljati do konca območja, kjer se brazgotina konča. 
 5. KORAK:Kasneje pa takšno "valjanje" kože lahko preiskusiš še na območju brazgotine. Če bo ta dokaj agresivna tehnika zate še preveč boleča, jo preizkusi čez kakšen teden ali dva. Lahko pa začneš le s tem, da kožo na območju brazgotine nežno stisneš in privzdigneš, zadržiš ter jo pomakneš naprej in nazaj v smeri brazgotine. Nato se pomakneš naprej po brazgotini in to ponovljaš dokler ne prideš do konca brazgotine.

 

Pri masaži lahko uporabiš tudi kakšno olje, ki vsebuje vitamin E, lahko je tudi bolj kakovostno olivno ali kokosovo olje.

Olja bodo brazgotino v prvem letu po porodu zmehčala.

Pri masaži z oljem poskusi olje nežno utirati v kožo, ta pa bo čez čas postajala vedno bolj prožna.

Začni s krožnimi gibi in nato nadaljuj z gibi v vse smeri - levo-desno, diagonalno. 

Celjenje brazgotine po carskem rezu je veliko bolj dogotrajno, kot si morda predstavljaš.

Lahko traja tudi do dve leti, da se ta v celoti zaceli tudi v "globini".

Bolečine in težave pa se lahko pojavijo tudi nekaj let po "zaključenem" okrevanju.

Neguj svojo rano.

Lepše kot boš skrbela zanjo, bolj jo boš vzljubila in sprejela za svojo, kot del sebe.

Naj te ne bo sram, da jo imaš.

To je tvoj skriti nasmešek, ki ti daje super moč - ki jo imajo le mamice, ki ste rodile s carskim rezom. 

Se strinjaš?

Da ne boš v skrbeh kako pričeti z vadbo po carskem rezu, kaj je zate primerno in kaj ne, kako hitro lahko napreduješ, katere vaje so primerne in katere ne, lahko brezplačno prevzameš 3 varne vaje, ki so primerne za mamice (TAKOJ) po porodu, tudi tiste, ki ste rodile s carskim rezom.

Če ti bodo všeč je teh vaj še več v >3 mesečnem online poporodnem programu Aktivna mami.

Naj ti ta predstavlja prvi korak k sebi, k svojemu telesu in k varni in primerni poti do funkcionalnega telesa, ki bo pripravljen na vse izzive, ki jih bo prineslo materinstvo.

Ujami svojo rutino in uživaj.

Se vidiva kmalu,

Nuša

PIŠI MI: Če želiš lahko podeliš z mano svojo izkušnjo. Lahko mi pišeš preko Facebooka, Instagrama ali direktno na info@aktivnamami.si

Brezplačna video vadba: 3 varne vaje, ki jih lahko izvajaš takoj po porodu!
O avtorici
Nuša Repovž
Moje ime je Nuša Repovž in pomagam mamicam po porodu spet zaživeti življenje brez bolečin, polno energije in samozavesti.
Podobni članki
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram