Čemu naj se mamica po porodu izogiba?

Zaskrbljena mama

Vse prevečkrat se zgodi, da se mamice v zgodnjem obdobju po porodu zelo obremenjujejo s tem, kako ravnati s svojim otročkom, kaj je zanj ok in kaj ne.

V tej zaskrbljenosti in strahu za otročka pa zelo velikokrat pozabijo nase.

A tudi ko se zavejo, da niso več tiste prave, da so utrujene, da jim nekaj manjka, da so v sebi žalostne in prazne, ne vedo točno kaj narediti.

Velikokrat jih potre tudi pogled na njihovo telo, na razvlečen trebušček, morda jim celo uhaja urin in svojemu telesu enoastavno ne zaupajo več.

Ampak temu seveda ne posvetijo pozornosti, ker je v tem obdobju fokus drugje.

Kje neki, na otročku namreč.

In nihče jim ne zameri - saj so tako nebogljeni, krhki in srčkani.

Še posebno se to rado zgodi prvorodkam in tudi meni se je.

Trpijo v bolečinah pa mislijo, da je to nekaj s čemer se morajo sprijazniti in da je to del tega materinstva.

NI!

Naj ti povem, da boš seveda zase zeloo veliko naredila z gibanjem in telesno aktivnostjo.

A to ne pomeni, da greš takoj tečt, izvajat težke treninge z utežmi, skakat s kolebnico, ali se pridružit kateri koli neprilagojeni vadbi za mamice po porodu.

NE!

Potrebno je izbrati prilagojeno vadbo s katero boš okrepila svoje temelje, telo povezala v funkcionalno celoto, da boš spet začutila mišice, ki si jih že skoraj pozabila.

V tebi se bodo začeli sproščati hormoni sreče in zadovoljstva. 

Mamice, ki so že v programu aktivna mami, sedaj vedo, da bom danes s tabo delila nekaj kar mogoče nisi pričakovala.

Vse to samo z enim razlogom: ker morda vadba po porodu, primerne vaje, pravilna izvedba vaj pa pravilno gibanje čez dan, ne bodo pomagali, če ne boš poskrbela tudi za to, da bo v tvojem vsakdanu manj stresa in več prostora za uravnoteženo prehrano.

MANJ STRESA

Kot rečeno, nova situacija, v kateri se kar naenkrat znašla, v kombinaciji z nespečnostjo, znižanjem ravni določenih hormonov po porodu in prilagajanjem družinskemu življenju, je zate  (za nekatere bolj, druge manj) lahko zelo stresna.

Moraš se zavedati, da stres vpliva na tvoje celotno telo – tudi na delovanje nadledvične žleze -  zato se telo lahko spremeni za vedno.

Kot ga spremeni že sam porod.

Novo telo moramo vzljubiti, z vsemi novimi pridobitvami, kar pa ne pomeni, da ne bomo nikoli več fit (kaj tebi pomeni fit, veš samo ti, zato je pametno, da si na to vpršanje odgovoriš, da sploh veš, kaj želiš od sebe in svojega telasa).

Z novo situacijo se je potrebno čim prej sprijazniti, se sprostiti in se rešiti iz okov stresa, saj dolgotrajen stres lahko vpliva na tvoje zdravje in splošno počutje.

In kako boš potem skrbela za nebogljenega otročka?

In kaj se torej dogaja? 

Razlaga bo čisto lajična, da bo vseskupaj bolj razumljivo.

Stres vpliva na prekomerno izločanje hormona kortizol.

Ta hormon, poleg mnogih ostalih funkcij, stimulira sproščanje glukoze, maščob in aminokislin za proizvodnjo “hitre” energije.

Kortizol imenujemo tudi stresni hormon, saj se izloča v stresnih situacijah.

Telo pripravi na akcijo, ko se je potrebno na hitro odzvati.

Po drugi strani vpliva tudi na naš krvni tlak in raven krvnega sladkorja ter tako stimulira tudi naš apetit.

Ta “stresni apetit” je največkrat razlog, da posežemo po bolj kaloričnih jedeh in se nam tako pričnejo nabirati maščobne oblogice, najpogosteje v predelu trebuha.

In verjamem, da je to zadnja stvar, ki si jo želiš.

Dolgotrajna visoka raven hormona kortizol lahko na telo prične vplivati zelo negativno.

Uničujoče vpliva na naše mišice in kosti, upočasnjuje celjenje in normalo delovanje celic, slabo vpliva na prebavo in metabolizem, vpliva tudi na duševno stanje in imunski sistem, povečuje težave z nespečnostjo (zavira namreč nastajanje hormona melatonin – "spalni hormon"), vpliva celo na plodnost, zvišuje slab holesterol LDL, lahko p aje razlog tudi zato, da pričnemo pozabljati in smo raztreseni …

In ravno porušeno ravnovesje hormonov v kombinaciji z nespečnostjo in stresnimi situacijami lahko po porodu privede do čustvenih stisk.

Zato je pomembno, da poleg fizičnega zdravja telesa poskrbimo tudi za našo mentalno plat, za naše misli, za našo umirjenost in življenjsko energijo.

Po prvem porodu tega še nisem vedela. Z vsem tem sem se začela seznanjati in spoznavati možnosti, ki mi pomagajo.

Zato danes delim s tabo tisto, kar je pomagalo meni:

  • vsaj enkrat v dnevu zaspi s svojim dojenčkom,
  • meditacija, diahlne vaje ali kakršno koli sproščanje - 5 minut na dan
  • pogovarjaj se ali zapiši vse o svojih občutkih, strahovih, dvomih,
  • obkroži se z ljudmi, ki te razumejo, jih imaš rada in ti to ljubezen vračajo,
  • vsakodnevno gibaj - v naravi, prilagojena vadba. Lahko pričneš tudi s 3 varnimi vajami, ki jih lahko prevzameš brezplačno.

Meni je zares pomagalo zapisovanje svojih misli in pisanje dnevnika hvaležnosti.

To je vplivalo na moj pogled na svet, ki je bil iz dneva v dan spet bolj pozitiven.

  • REDNA IN URAVNOTEŽENA PREHRANA - izogni se torej stradanju in/ali prenajedanju: Čas po porodu ni primeren za diete. Poleg tega pa se moraš zavedati, da v veliki zmešnjavi hormonov po porodu, morda neka dieta, ki je delovala prej, sedaj ne bo več. Zato je potrebno najti nov način življenja, z uravnoteženo prehrano, ki bo najbolj ugoden zate in prilagojen tvojemu načinu življenja. A ker tukaj ni ene enostavne in instantne rešitve, se velikokrat lahko znajdeš na eni ali na drugi strani ekstrema - ali se stradaš (cel dan nimaš časa jesti) ali pa e prenajdaš (zvečer, ko se vse umiri pa sprazneš hladilnik). Ne pozabit, da k redni in uravnoteženi prehrani sodi tudi zadostna količina zaužite tekočine - najbolje vode. 

S stradanjem vplivaš na delovanje celotnega telesa; tvojih organov, hormonov itd.

Postaneš utrujena, izčrpana, obraz postane uvel in postaran, zmanjkuje ti energije.

Lahko se pojavi tudi vrtoglavica, slabokrvnost, oslabljen imuski sistem, lahko pa se pojavijo tudi težave z jetri, ledvicami in celo s srcem. 

Izguba teže

Seveda je potrebno za uspešno izgubo kilogramov ustvariti deficit pri vnosu dnevnih kalorij, a naj ta ne bo drastičen, temveč postopen.

V primeru dojenja tvoje telo za tvorbo materinega mleka porabi cca 700 cal (v prvih mesecih več, potem pa vedno manj).

Zato boš lahko ta deficit v zaužitih kalorijah hitro dosegla, če boš le malo pozorna na to kaj se znajde na tvojem jedilniku.

Zelo pomembno je, da zaužiješ še vedno dovolj vseh makrohranil (beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob), kot tudi vitaminov in mineralov.

V tvoj trenutni jedilnik vnašaj majhne spremembe in se prepustite užitkom na tvoji poti do cilja.

Seveda pa brez gibanja ne gre.

Poskusi v svoj vsakdan vnesti čim več gibanja.

Gibanje bo pomagalo pospešiti tudi tvoj metabolizem in tako tudi presnovo v mirovanju.

Telesna aktivnost prav tako pripomore k večji dnevni porabi kalorij (20-30%), kar pomeni, da boš čez čas v mirovanji porabila celo več kalorij.

Torej ne le izogibanje neprimernim vajam in neprimernim gibalnim vzorcem, ki jih izvajaš čez dan - tudi izogibanje stresu in stradanju ali prenajedanju bo nekaj, ker ti bo pomagalo, da se boš bolje počutila in imela več energije. 

Počitek, ples, smejanje, meditacija, dihalne vaje, uravnotežena prehrana, zadostna hidracija in redno gibanje.

To ne pomeni, da moraš stvari početi sama.

Vse to lahko počneš skupaj z otročkom in si mu že v tem trenutku super zgled tudi za naprej, ali pa s celotno družino in s prijatelji.

Ujami svojo rutino in uživaj.

Se vidiva kmalu,
Nuša

PIŠI MI: Če želiš lahko podeliš z mano svojo izkušnjo. Lahko mi pišeš preko Facebooka, Instagrama ali direktno na info@aktivnamami.si

Brezplačna video vadba: 3 varne vaje, ki jih lahko izvajaš takoj po porodu!
O avtorici
Nuša Repovž
Moje ime je Nuša Repovž in pomagam mamicam po porodu spet zaživeti življenje brez bolečin, polno energije in samozavesti.
Podobni članki
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram